DRAGOLJUBU PRONAĐENA "BOMBA" U STOMAKU: "Nikad nisam osetio simptom niti bol"
Lekarski pregled, Foto: J.M. Guyon - Copyright 2013 / CandyBox / Profimedia.

neviđeno!

DRAGOLJUBU PRONAĐENA "BOMBA" U STOMAKU: "Nikad nisam osetio simptom niti bol"

Dragoljub nije imao nikakave simptome a doktor objašnjava da kod starijih ljudi, češće kod žene taj bol može da bude zamaskiran

Objavljeno:

Dragoljubu Trifunoviću (73) danas je tokom akcije preventivnih pregleda, koji se održavaju u 160 zdravstvenih ustanova u Srbiji otkrivena takozvana "bomba" u stomaku, odnosno aneurizma trbušne aorte, koja bi trebalo da se operiše.

Kako je Dragoljub ispričao on je, bez da ga nešto muči, otišao na preventivne preglede jer su mu krenule i žena i ćerka.

- Nikada nisam osetio simptom, bol u stomaku koji bi ukazivao da imam nešto ovako. Ja inače imam druge probleme, i eto, zbog njih sam i otišao, a ispostavilo se da imam i ovo u stomaku - kaže Dragoljub za naš portal.

Njemu je anuerizma trbušne arte otkrivena u KBC "Bežanijska kosa" odakle je upućen u Urgentni centar Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. I nakon što je primljen u Urgentni centar, kaže da se dobro oseća, ali je zahvalan što je otišao na preventivni pregled.

- Hvala Bogu pa sam otišao - kaže on.

Slobodan Dželebdžić, specijalista urgentne medicine Univerzitetskog kliničkog centra Srbije objasnio je zašto je Dragoljub, iako bez tegoba, vredan medicinske pažnje.

- On je pregledan u KBC Bežanijska kosa, a s obzirom na njegove komorbiditete , on je podvrgnut preventivnom pregledu da se vidi ima li proširenu trbušnu aortu. Ustanovljeno je da je 72 puta 71, i posumnjalo se na akutnu disekciju. Kolege su nas odmah obavestile i uputile ga od nas, Urađena je CT dijagnostika da se vidi da li može elektivno lečenje ili mora odmah u salu - objašnjava dr Dželebdžić.

Dragoljub nije imao nikakave simptome a doktor objašnjava da kod starijih ljudi, češće kod žene taj bol može da bude zamaskiran.

- To je kao neka "bomba" u stomaku, zato je neophodno uraditi preventivni preled, i ona je češća kod pacijenata koji imaju hipertenziju, kao što je slučaj kod ovog gospodina, ili povišene masnoće u krvi - kaže sagovornik.

Dragoljub, na sreću, ne mora odmah danas da se operiše, ali mu je savetovano da se sa lekarima Klinike za vaskularnu hirurgiju konsultuje oko datuma operacije. Kako objašnjava dr Dželebdžić, svaka aneurizma veća od 40 milimetara treba da bude podvrgnuta daljoj dijagnostici.

- Nakon te dijagnostike se u saradnji sa vaskularanim hirurzima odlučuje o daljem lečenju. Nekada aneurizma može da bude mala ali preteća, ili velika a bezbolna - objašnjava doktor.

Prevencija anurizma zahteva da se sa njom krene od detinjstva, i da se izbace sve štetne navike, kaže dr Dželebdžić.

- Najviše je hipertenzija problem kod ovh ljudi, ona mora da se leči - napomenuo je on.

Bonus video:

04:43

ZA DOBAR IMUNITET JEDNA STVAR JE NEOPHODNA! Onkolog tvrdi: Naučno je dokazano da pozitivno utiče na zdravlje, ALI...

(Espreso/Blic/Ljubinka Račić Đokić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.